Mali voz Moutzouris

VOZNJA VOZOM NA PILIONU

Dok boravite na odmoru, na planini Pilion, bilo bi pozeljno krenuti vozicem kroz Pilion, pod nazivom “Muncuri “. Vozic na Pilionu izradjen je iz dve faze-od 1894. do 1903. god. Konstruisao ga je italijanski inzinjer Evaristo De Kiriko ( Evaristo De Chirico), otac poznatog italijanskog slikara Djorgio De Kiriko ( Giorgio De Chirico).


Oko 80 punih godina vozic je bio glavna odrednica za siru sredinu, jer je pruzao znacajne usluge u razvoju istocnog Piliona, provozeci putnike I trgovinu iz Volosa do sela Miljes.


Danas posle 25 god. zastoja , vozic nastavlja ponovo istu relaciju. Pocetna stanica je iz sela Lehonija, zatim se penje na planinu ( zvizdi kao nekada), prolazeci pored mnogobrojnih tradicionalnih sela. Prvo Ano Gazea ( gde pravi malu pauzu), zatim Agia Triada, Agios Atanasios, Pinakates, Argireika, I zavrsava u selu Miljes.


U selu Miljes se duze zadrzava, jer se obavlja rucno okretanje lokomotive, gde je I zavrsetak pruge. Zanimljivo je posmatrati okretanje lokomotive. Vozic se ponovo usmerava prema Lehoniji, za povratak nazad. Vozeci se ovim predivnim vozicem, na ovom dnevnom izletu mozete videti : jedinstvena remek dela De Kiriko u Evropi, 6 kamenih mostova sa duplim lukom, jedan most sa 5 lukova,sa 3 I 4 luka I jedan metalne konstrukcije.


Mozete videti I bezbroj zelenih predela, suma I mostova od kamena. Celokupni taj blagi prelaz iz snova u stvarnost, zajedno sa bogatom sumskom vegetacijom, slika je planine Pilion. Cak I stare zeleznicke stanice, predstavljaju znacajnu lepotu, a sa njima I pruge koje su odrzane u odlicnom stanju sve do danas (jedine su u Grckoj ).

Book Direct & Enjoy Privileges
Best Price Guarantee
Flexible Cancelation Policy
Free Welcome Drink

Offers
ESPA
ESPA
ESPA