Mitologija na Pelionu

MITOLOGIJA PILIONA

Planina Pilion po mitologiji je nekada davno bila letnja rezidencija bogova sa Olimpa, zemlja kentaura, kao I polje “ Gigandizma”.

Kentauros Hiron je bio jako mudar I obrazovan. Takodje, poducavao je mnoge junake, umetnost I nauku. Herakle, Ahilej, Jasonas I Asklepije su ovde naucili muziku, kao I mnoge tehnike vezane za ratovanje, pored kentaura Hirona (pola covek-pola konj).

Pored Hirona naucili su kako se koriste I upotrebljavaju mnoge vrste biljaka I cajeva u terapijske svrhe.Asklipije je toliko napredovao u znanju, tako da je nadmasio I svog ucitelja Hirona, stvarajuci zmiju, kao izvor zivota I smrti, koja je I danas simbol u medicini.

Na Pilionu su se vencali I kralj Pilej sa nimfom Tetidom-Boginjom mora. Na toj svadbi- kaze legenda da je Boginja Eris (koja nije bila pozvana u svatove), bacila jednu zlatnu jabuku u kolo, na kojoj je pisalo “ Samo onoj koja je najlepsa”.

Na taj nacin je doslo I do prvog takmicenja u lepoti, izmedju tadasnjih mocnih I prelepih Boginja: Afrodite, Ire I Atine. Sudija Paris (sin kralja Troje), odlucio je da zlatnu jabuku dodeli Afroditi. Medjutim, besmrtni I legendarni junak Ahilej (sin Tetide I Peleja), pobunio se tada I krenuo u borbu protiv Troje.

U stvari, pravi razlog za rat izmedju Troje I Grcke, nije bio slucaj vezan za lepotu boginje, jer je tada Paris namerno izazvao situaciju da dodje do sukoba. Pravi razlog su bile kaznene ekspedicije, koje je Troja uvela Grcima, za njihov prelaz brodovima preko moreuza Helesponda (posle otvaranja morskih puteva od strane Argonauta).

Pilion se takodje spominje I za vreme pokusaja ulaska Persa na Grcke teritorije I njihovog kralja Kserksa. Oko Piliona I njegovih pecina na moru, nasuklo se oko 40 Kserskih brodova, koji su krenuli u Grcku, I koji su kasnije doziveli poraz u Egejskom moru, blizu Salamine oko 480g.p.n.e.

Pilion u 13.veku p.n.e. je poznat po I po Jasonu, sinu kralja Tesalije. Jason je predvodio Grke, u potrazi za zlatnim runom. Sa rukovodstvom Jasona, krenuli su brodom Argo, u daleku zemlju Kolkis, I potragu za zlatnim runom –simbolom bogatstva .

Kada se Jason vratio zajedno sa zlatnim runom, doveo je I kao svoju suprugu, vesticu Mideju. Mideja je bila cerka kralja Aeteja, unuka Ilja (sunca), kraljica Ajaksa I kasnije kraljica Iolka.

Vezana za mnoge tragicne situacije tada, postaje poznata kao dramaticna figura zene, u to doba. Secanje na nju opisuje I Evripid u poznatoj tragediji “Mideja”I koja se predstavljala jos u 431g.pre hrista.

Vodja Argonauticke kampanje, koji se po pravilu zvao Diomed, resio je na kraju da promeni ime, i nazvao je sebe novim imenom, Jason. Razlog za to je njegovo usavrsavanjei ucenje, pored kentaurosa Hirona, na Pilionu. Dostigao je veliki uspeh, nadmasio mnoge I dokazao se u mnogim analizama I terapijama biljem.

Book Direct & Enjoy Privileges
Best Price Guarantee
Flexible Cancelation Policy
Free Welcome Drink

Offers
ESPA
ESPA
ESPA