від
до
Кімнати
Особи
» Pelion

Pelion

Praznici u Pelionu

Najpoznatija sela na Pilionu, koja mozete da posetite vasim kolima, I krenuti u veliki obilazak okoline oko Piliona, sa polazistem iz mesta Horefto su:


ZAGORA
Najvece I od istorijskog znacaja selo na istocnoj strani Piliona. Ima 3000 stanovnika I poznato je po dugoj pescanoj plazi, koja se nalazi na oko 5.km.nize u mestu – Horefto.Zelenilo prirode I prirodni izvori vode, pruzaju jedinstveni prizor. Zagora ima najvecu proizvodnju I plantazu jabuka na celom Balkanu, poznatim pod nazivom Zagorin.Takodje ima I bogatu vegetaciju sa drvecem kestena,platana,bukve I maslina cak I na najnizoj nadmorskoj visini.

PURI
Selo poznato kao balkon na Pilionu, sa jedinstvenim panoramskim pogledom na Egejsko more I Horefto.


MAKRIRAHI
Veliki region za proizvodnju I trgovinu cveca.Cvece koje ovde mozete da vidite pozeljno je za svaku vrstu dekoracije vasih kuca.


KISSOS
Jedno selo koje je bukvalno preplavljeno zelenilom vegetacije I sa predivnom crkvom u njemu.


CANGARADA
Selo sa najvecim platanima starim vekovima I sa predivnim aristokratskim kucama. Posebno treba videti KAMENI MOST , stari platan vise hiljada godina I puno prirodnih vodopada.


MILJES
Zahvalno je videti staru prugu vozica na Pilionu, crkvu I biblioteku.


VIZICA
Na samo 1km. od sela Miljes, Vizica je gospodarica lepote arhitekture I tradicije Pilioritske.


PINAKATES
Posle Vizice susrecemo selo Pinakates, gde je jedini pejzaz na prvi pogled arhitektura gradjevina I gde cete sigurno ispuniti vas foto-album slikama sokaka I kuca.


MAKRINICA
Predstavnicko selo na Pilionu. Poseduje veliku nadmorsku visinu I predivan panoramski pogled na grad Volos a I na Pagasitski zaliv. Ovde mozete da vidite NARODNI MUZEJ, zatim crkvu Bogorodice, crkvu Sv.Triade I na centralnom delu trga u lokalnoj kafani, poznate slike umetnika NAÏVE Teofila.


Celokupno Pilioritsko gostoprimstvo,tradicija ,arhitektura,prirodni izvori vode I vodopadi u sumama, kaldrme I prirodne lepote plaza, daju jednu egzoticnu lepotu I pozivaju u jedno putovanje iz snova!

Călătoriţi în Pelion – Tur în Pelion – Cum să ajungeţi aici

Există multe căi de a ajunge în Pelion. Cu avionul, maşina, autobuzul, trenul sau vaporul. Mai jos puteţi găsi instrucţiuni detaliate despre cum puteţi ajunge foarte uşor în Pelion.

 

Călătorie cu avionul (Aeroportul Volos)

Puteţi petrece vacanţe unice în Pelion ajungând cu avionul pe aeroportul din Volos, pe timpul verii (Aprilie – Octombrie). Există curse regulate, programate din şi în Germania, Austria, Italia, Olanda, Bruxelles şi Spania.

Puteţi ateriza şi pe aeroportul din Skiathos.

 

Instrucţiuni pentru o călătorie – tur cu maşina.

Odată ce v-aţi hotărât că vreţi să călătoriţi în Pelion şi doriţi să ajungeţi în municipalitatea Zagora şi la plaja din Chorefto cu maşina, trebuie prima dată să ajungeţi în Volos. Chorefto este la 54 km de Volos prin Chania şi la 7 km de localitatea Zagora, care este la mijlocul distanţei şi cea mai mare municipalitate din Pelion.

Accesul în regiunea Volos este direct şi uşor pe autostrada P.A.TH.E.

 

Instrucţiuni pentru a ajunge în Horefto!

 1. Veniţi din Atena sau Salonic pe autostradă până ajungeţi la intersecţia Velestino-ieşirea spre Volos.
 2. Ieşiţi de pe autostradă spre Volos şi după aproximativ 19 km veţi ajunge pe strada Larissis din Volos.
 3. Înainte de a intra în Volos, pe partea dreaptă a străzii veţi observa o ieşire către Portaria. Ieşiţi pe acolo şi veţi intra pe şoseaua de centură.
 4. Mergeţi drept înainte şi după câteva intersecţii semaforizate veţi găsi un semn rutier care vă arată că drumul spre Portaria Chania este la stânga dumneavoastră.
 5. Faceţi stânga, treceţi de Portaria şi Chania şi coborâţi muntele spre Zagora. (Nu faceţi dreapta la centrul de ski din Chania către Kissos.
 6. După aproximativ o jumătate de oră, veţi observa un semn rutier care vă arată să faceţi la stânga spre Zagora.
 7. În centrul localităţii Zagora, există un semn care vă indică să faceţi dreapta spre Chorefto.

 

Dacă utilizaţi un GPS, coordonatele sunt următoarele:

Coordonate GPS Zagora: 39° 26' 34.65" N   23° 06' 09.96" E

Coordonate GPS Horefto: 39° 27' 24.86" N   23° 7' 7.17" E 

 

Călătorie – Tur cu autobuzul (staţia de autobuz din Volos)

Dacă decideţi să călătoriţi în Pelion cu KTEL Nea Magnisia, există autobuze care circulă frecvent, zi de zi către Chorefto. Puteţi, de asemenea, prin intermediul Hotelului Flamingo să închiriaţi o maşină sau să comandaţi un taxi pentru a ajunge aici cu uşurinţă.

Pentru serviciul de autobuz KTEL Volos consultaţi pagina relevantă.

 

Călătorie cu trenul – Pelion – Volos

Puteţi ajunge în Pelion prin intermediul Hellenic Railways (OSE) (Căile Ferate Elene), care are curse zilnice din Atena în Volos prin Larisa.

Există curse zilnice şi din Salonic în Volos.

Pentru călătoriile din Atena, sunaţi la: (0030 210 524 0646) şi pentru cele din Salonic, sunaţi la: (0030 2310 517517) sau intraţi oe http://ose.gr

 

Călătorie pe mare – Volos – Pelion

Portul din Volos este al patrulea port al Greciei. Puteţi ajunge cu feribotul care face curse din şi către Skiathos, Skopelos şi Alonnisos, Peuki în Euvoia şi Platania în Pelion.

Orice mod de transport aţi alege pentru a veni în Pelion, vă va oferi cu siguranţă o experienţă de neuitat. Călătorie plăcută!

MITOLOGIJA PILIONA

Planina Pilion po mitologiji je nekada davno bila letnja rezidencija bogova sa Olimpa, zemlja kentaura, kao I polje “ Gigandizma”.

Kentauros Hiron je bio jako mudar I obrazovan. Takodje, poducavao je mnoge junake, umetnost I nauku. Herakle, Ahilej, Jasonas I Asklepije su ovde naucili muziku, kao I mnoge tehnike vezane za ratovanje, pored kentaura Hirona (pola covek-pola konj).

Pored Hirona naucili su kako se koriste I upotrebljavaju mnoge vrste biljaka I cajeva u terapijske svrhe.Asklipije je toliko napredovao u znanju, tako da je nadmasio I svog ucitelja Hirona, stvarajuci zmiju, kao izvor zivota I smrti, koja je I danas simbol u medicini.

Na Pilionu su se vencali I kralj Pilej sa nimfom Tetidom-Boginjom mora. Na toj svadbi- kaze legenda da je Boginja Eris (koja nije bila pozvana u svatove), bacila jednu zlatnu jabuku u kolo, na kojoj je pisalo “ Samo onoj koja je najlepsa”.

Na taj nacin je doslo I do prvog takmicenja u lepoti, izmedju tadasnjih mocnih I prelepih Boginja: Afrodite, Ire I Atine. Sudija Paris (sin kralja Troje), odlucio je da zlatnu jabuku dodeli Afroditi. Medjutim, besmrtni I legendarni junak Ahilej (sin Tetide I Peleja), pobunio se tada I krenuo u borbu protiv Troje.

U stvari, pravi razlog za rat izmedju Troje I Grcke, nije bio slucaj vezan za lepotu boginje, jer je tada Paris namerno izazvao situaciju da dodje do sukoba. Pravi razlog su bile kaznene ekspedicije, koje je Troja uvela Grcima, za njihov prelaz brodovima preko moreuza Helesponda (posle otvaranja morskih puteva od strane Argonauta).

Pilion se takodje spominje I za vreme pokusaja ulaska Persa na Grcke teritorije I njihovog kralja Kserksa. Oko Piliona I njegovih pecina na moru, nasuklo se oko 40 Kserskih brodova, koji su krenuli u Grcku, I koji su kasnije doziveli poraz u Egejskom moru, blizu Salamine oko 480g.p.n.e.

Pilion u 13.veku p.n.e. je poznat po I po Jasonu, sinu kralja Tesalije. Jason je predvodio Grke, u potrazi za zlatnim runom. Sa rukovodstvom Jasona, krenuli su brodom Argo, u daleku zemlju Kolkis, I potragu za zlatnim runom –simbolom bogatstva .

Kada se Jason vratio zajedno sa zlatnim runom, doveo je I kao svoju suprugu, vesticu Mideju. Mideja je bila cerka kralja Aeteja, unuka Ilja (sunca), kraljica Ajaksa I kasnije kraljica Iolka.

Vezana za mnoge tragicne situacije tada, postaje poznata kao dramaticna figura zene, u to doba. Secanje na nju opisuje I Evripid u poznatoj tragediji “Mideja”I koja se predstavljala jos u 431g.pre hrista.

Vodja Argonauticke kampanje, koji se po pravilu zvao Diomed, resio je na kraju da promeni ime, i nazvao je sebe novim imenom, Jason. Razlog za to je njegovo usavrsavanjei ucenje, pored kentaurosa Hirona, na Pilionu. Dostigao je veliki uspeh, nadmasio mnoge I dokazao se u mnogim analizama I terapijama biljem.

HRANA I RESTORANI NA PILIONU

Hrana predstavlja glavni sastojak na odmoru svakog posetioca. Planina Pilion moze da vam pruzi jedno idealno putovanje ukusa, bas onako kako su ga za sve nas prenele generacije predaka, stvarajuci tradiciju ukusa hrane, koja je sacuvana I do danas.


Za vreme vaseg boravka, mozete da odaberete neke od mnogih restorana I uzeri (lokalna rakija uz tradicionalno meze) na Pilionu. Tradicionalno meze I mnogi drugi tradicionalni ukusi hrane samo su jedan mali deo Piliriotske kuhinje.


Neke od lokalnih specijaliteta koje ne treba propustiti a da ne okusite, jesu : spencofai, ciciravla, domace pite I domaci specijaliteti sa mesom. Mozete da uzivate I u specijalitetima sveze ribe I drugih morskih specijaliteta.


Na kraju, deserti –kolaci koje pripremaju zene iz okoline vezane za tradiciju ukusa.


Sve domace proizvode mozete sa lakocom da porucite I kupite,kao I svaki proizvod ciji vam se ukus zasvidja. To su na primer: lokalno vino, razni kolaci, med, jabuke, kesten, domace testenine, rakija (cipuro), kao I mnogi drugi.

ZABAVA NA PILIONU

Na organizovanoj plazi u mestu Horefto, na Pilionu, mozete da nadjete svaku vrstu turistickih ponuda, kao osnovni nivo ugostiteljstva, sportske I kulturne manifestacije, kao I razne vrste ponuda za zabavu, koje ce omoguciti da prijatno I lepo provedete vas boravak.

Restorani, kafici ali I druga mesta za zabavu I nocni izlazak, koji traje tokom cele letnje sezone, omoguci ce vam da ispunite sa zadovoljstvom , celokupne dane vaseg boravka.

Preko leta, takodje, postoje I druge vrste dogadjanja, kao sto su: letnji festivali, narodne igre I muzicke veceri.

Pored navedenih zabava, organizuju se I razne vrste nocnih zabava, na blizim okolnim plazama, kao sto su: BEACH BAR-ovi , koji su otvoreni bez prestanka , rock vecernje zurke, ili veceri latinskog plesa

Nas hotel vam predlaze sve mogucnosti I nacine, na koje cete moci da upoznate prelepo mesto Horefto, zajedno sa njegovom okolinom.

FESTIVAL PILION

Na Pilionu ostaju nepromenljivi I dugotrajni mnogi praznici I obicaji. Svake godine tokom leta odrzavaju se FESTIVAL PILION-a I KULTURNO LETO, u opstini Zagora.

Svim posetiocima koji borave na Pilionu u tom periodu, pruza se prilika da upoznaju mnoge narodne folklorne igre,muziku iz proslih vremena, nacin zivota naroda iz tog kraja, od davnih vremena, pa sve do danasnjih dana.

Festival I kulturno leto opstine Zagora na Pilionu, su vrlo znacajna dogadjanja, koja se sa uspehom odrzavaju svake godine, I vrlo su omiljene od strane turista I posetioca.

Boraveci na Pilionu u tom periodu, ne bi trebalo propustiti ovakve vrste manifestacija, I provesti nezaboravne I originalne Pilioritske noci.

Nas hotel vas moze obavestiti o svim programima ovakvih vrsta proslava, uputiti vas u prave prostorije i mesta gde se odrzavaju, ili cak I da rezervise za vas mesto, ako vam je potrebno.

Navodimo neke od poznatih programa za vreme trajanja FESTIVALA I KULTURNOG LETA, u opstini ZAGORA:

• Koncerti sa originalnom staro-grckom muzikom
• Koncerti klasicne muzike-violencelo I klavir
• Predstave za decu-pevanje,pripovedanje I razne price
• Spajanje raznih plesnih grupa
• Praznicni sabor
• Proslava Pilioritske svadbe
• Umetnicka radionica
• Pozorisne predstave
• Razni dokumentarni razgovori
• Vece poezije
• Vasar zanatlija
• Proslave na pesku
• Razne izlozbe u muzeju Zagora (skola Rige Ferea)

Uzivajte u mnogim priredbama I kulturnim manifestacijama koje se odrzavaju na Pilionu, jer ce sigurno svako iskustvo ostati nezaboravno!

SPORTSKE AKTIVNOSTI NA PILIONU

Dok boravite na vasem odmoru I zelite da se bavite nekim sportom, nezavisno da li ste sami ili u drustvu, postoje razlicite mogucnosti.


U mestu Horefto, u neposrednoj blizini hotela I pod potkroviteljstvom opstine Zagora, na osnovi sportskih aktivnosti , koji su vezani za letnji period, organizuju se :


• Kanu kajak
• Odbojka na plazi
• Fudbal I mali fudbal na plazi
• Kosarkaski kup
• Ping pong
• Streljastvo

Takodje I u sirem regionu na Pilionu, mozete da ucestvujete I u sledecim vrstama aktivnosti:


• Ronjenje
• Biciklizam na planini
• Jahanje
• Planinarenje
• Jedrenje (u Argonautskom parku Afisos)
• Serfing (u Argonautskom parku Afisos)
• Morski zabavni park (u Argonautskom parku Afisos)
• Sportovi na vodi (u Argonautskom parku Afisos)


Osoblje hotela Flamingo ce vas uputiti I obavestiti o datumima desavanja svih vrsta aktivnosti I posavetovati vas kako mozete I sami da ucestvujete u raznim takmicenjima.

Vreme na Pilionu

Pilion je poznat jos iz davnih vremena po njegovoj zdravoj klimi koja je stvorena zajedno sa zelenilom suma,puno prirodnih izvora vode I svezeg vazduha sa otvorenog Egeja.

PROLECE!
APRIL- MAJ- JUN NA PILIONU

U prolece vreme na Pilionu zajedno sa temperaturom su na vrlo visokom stepenu I krecu se izmedju 20 I 24 stepena. More je cisto I uvek mirno u tom periodu I spremno da doceka prve posetioce. Osvezenje morske vode podseca posetioce da se blizi vreme odmora, na mestu gde su se I po legendi odmarali bogovi sa planine Olimp.

Procvetalo cvece predstavlja jednu sarenu scenu, a mestani se pripremaju za docek Uskrsa, jedan veliki praznik koji donosi I poruku” OZIVLJAVANJE NARODA.” Svi mestani pocinju da se bave raznim vrstama poslova, I ulicne kaldrme se ispunjavaju ljudima I njihovim kretanjem. Cela ta slika nas dovodi do novih istrazivanja bogatstva kulture, tradicije I obicaja, zajedno sa gostoprimstvom naroda, koji su spremni da ponovo pruze slobodno mesto mnogim gostima I posetiocima. Posebno za posetioce koji vole setnju kroz prirodu, pozeljni meseci su : krajem aprila, maja I juna. Krajem leta, takodje, septembar I oktobar su idealan period za kupanje, suncanje, obilazak prirode i mnogobrojnih plaza, kao I miran odmor na Pilionu.

 

LETO
jUN- JULI- AVGUST NA PILIONU

Vreme na Pilionu u letnjem periodu je zadovoljavajuce, sa umerenim temperaturama, cija je sredina otprilike od 24-27 stepeni (zahvaljujuci svezem planinskom povetarcu). More je kristalno cisto I prozirno, sto pokazuje I prvi dodir sa vodom. Mnogobrojno planinsko bilje, razlicite vrste cveca, mnogo svezeg voca iz okolnih krajeva, daju poseban ukus zadovoljstva, tako da privlace mnoge posetioce I turiste u obilazak.

Razni praznicni sabori, lokalni festivali I kulturne manifestacije, ispunjavaju u potpunosti vreme I dane provedene na planini.

 

JESEN !
SEPTEMBAR- OKTOBAR NA PILIONU

Za vreme jesenjeg perioda, na Pilionu, srednja temperatura je uglavnom malo niza u odnosu na leto, I krece se od 20-24 stepena.More uglavnom jos uvek zadrzava temperaturu od letnjih dana, tako da je moguce uzivati u suncanju I plivanju.

Planina u tom periodu daje zrelo voce, jabuke poznate iz tog kraja, zreli kesten I orahe.

Za sve one kojima prija mir u mirnim krajevima, daleko od mase turizma, sredina septembra, kao I oktobar, su idealan period. Temperature nisu mnogo promenljive u tom periodu, I more je I dalje cisto.

Isto tako I u septembru I oktobru, Pilion ocekuje goste I posetioce u obilazak, setnju, istrazivanje I otkrivanje predela prirode. Posetioci ce sigurno ispuniti vreme boravka, I osecati se zadovoljni posle takvog odmora.

 

Karta Piliona

Na detaljnoj karti planine I poluostrva Pilion, mozete da oznacite osnovne puteve kretanja. Pilion se nalazi u centralnoj Grckoj I opstini Magnisija. Poluostrvo je veliko I poznato jos iz davne proslosti. Planina Pilion pruza sa svih strana neobicno slikovita turisticka mesta, netaknutu prirodu, jedinstvene predele, planinu, more sa prelepim plazama, kristalno zelenom bojom vode I cistocom prirode.

Na svakoj karti mozete da vidite svaki pristup prema mestima koja su smestena na Pilionu. Takodje, mozete da vidite I nase mesto Horefto, zajedno sa nasim hotelom. Na karti koja je tipa NASA, mozete da vidite izgled planine Piliona, I kako izgleda sa panoramskim snimkom.

Ako koristite elektronsku kartu preko interneta, mozete da obidjete celokupni DEO PILIONA I sva mesta smestena na njemu.Koristeci Routeplanning mozete tacno I lako da stignete do nas.

SRECAN VAM PUT!

AUTOBUSKA STANICA U VOLOSU poseduje nove I luksuzne autobuse zajedno sa novom I savremenom autobuskom stanicom, koja ce olaksati vas cilj putovanja.

Prevozne linije stanice u Volosu :

Telephoni

Volos Autobuska Stanica

+30 2421033254,

+30 2421025527, 8001135555 (Greece)

Atina Autobuska Stanica

+30 2108329585

+30 2108317186

Solun Autobuska Stanica

+30 2310595424

Patras Autobuska Stanica

+30 2610623886,

+30 2610623887

+30 2610623888

E-mail : ktelvol@otenet.gr

 

 

Iznajmljivanje Kola Na Pilionu

U slucaju da stignete na Pilion bez vaseg licnog automobila, mozemo vam predloziti da iznajmite neke od mnogobrojnih vrsta prevoza, putem agencija za iznajmljivanje. To ce vam naravno pomoci da obidjete mesta I oblasti Piliona I Volosa, I pruziti mogucnost da u potpunosti vidite sve onako kako vi zelite!

Na Pilionu mozete iznajmiti male motore, bicikle, kola, mini autobus, kao I mnoge vrste morskih glisera I jedrilica.

Sve ono sto je vezano za iznajmljivanje automobila ili nekog drugog prevoznog sredstva, mozete obavestiti nas hotel, I ono sto budete pozeleli cekace vas na aerodromu ili tamo gde vi zelite, I sa najboljom cenom iznajmljivanja.

Pilion Informacije

 OPCIJE PUTOVANJA

 • Nacini prevoza
 • KTEL Autobuska stanica Volos
 • KTEL Autobuska stanica Solun
 • KTEL Autobuska stanica Atina
 • Vazduhoplovna kompanija –Olimpic  Airways
 • Aegean Airlines  /  avio-kompanija
 • Zeleznicke stanice Grcke
 • Korisne usluge:  Izmena deviznih valuta

 

VAZNI TELEFONI U OKOLNOM REGIONU

 • Zdravstvena ambulanta Zagora – 24260 22222
 • Apoteka Zagora    - 24260 22400
 • Apoteka u mestu Makrirahis – 24260 32100
 • Benzinska pumpa  - Vulkanizater – 24260 22579
 • Policijska stanica  Zagora  -  24260 22529
Maj – Juni na planini Pilion

Mesec maj ili jun je mozda jedan od najlepsih perioda za odmore na planini Pilion I na prelepoj plazi u mestu Horefto.

Cela planina je iscvetana u to doba I prepuna raznih boja. More je uvek mirno, kristalno plavo I cisto, spremno da prihvati svakog posetioca. Mir I osecaj opustanja, pruza se svakom posetiocu, ali  isto tako I tisina morske vode, privlaci svakog posetioca na dugotrajno kupanje.

Postoji mogucnost I obilaska okolnih plaza dnevnom kruazjerom.

Povoljni vremenski uslovi I mirna temperatura na planini tokom maja I juna, pruzaju  mnoge prilike za pesacenje I obilazak okoline. Cistoca I lepota prirode, privlaci  paznju, svima onima koji su ljubitelji prirode, da krenu njenim stazama.

Hotel Flamingo u mesecu Maju I Junu, pruza mnoge vrste snizenja I posebne vrste cena, svakom posetiocu.

Gratis poklon usluge, nize cene prevoza sa aerodroma, organizovani izleti I setnje, kruazjere do pecina iz mitologije, jeep touring , itd.

Takodje postoje razne druge povoljnosti, kao sto su: saradnja sa upoznavanjem  prirode, kulture nacije, upoznavanje sa nacinima dnevnog zivota u okolnim mestima, kao I raznih vrsta tradicija.

Obidjite nas u periodu Maju ili Junu, jer cete na taj nacin biti jedan od posetilaca, koji ce ponovo pozeleti da dodje!

Svakodnevna krstarenja do Skiatosa, Skopelosa, Alonisosa
Planina Pilion

RETKA VRSTA BILJAKA, CVECA, LEKOVITOG BILJA I MNOGOBROJNE IZLETNICKE STAZE, ZAJEDNO U JEDNOM VISEBOJNOM SKLADU, SACINJAVAJU MAGICNE PREDELE PLANINE PILION!

Planina Pilon je bila poznata jos iz davnih vremena kao mesto prepuno lekovitim biljem I retkim vrstama cveca. U staro Grcko vreme mitologije, planina se smatrala kao letnja rezidencija Bogova sa Olimpa, kao I zemlja Kentavrosa. Na padinama tadasnje planine, vencavali su se Bogovi I poznati kraljevi (Kralj Pileas sa Boginjom Tetidom), odrzavana su dugogodisnja takmicenja u vestinama I lepoti izmedju Boginja (Ire, Athine I Afrodite). Postojala je I prva skrivena skola Rige Ferea,koja je maksimalno doprinela revoluciji protiv Turaka 1821.god.

Planina Pilion proteze se od severno-zapadne strane prema juzno-istocnoj, u duzini od  44 km. I sirini oko 10 km na jugu I 25km.na severnoj strani.

Njena juzna granica dospeva do mesta Platanorema, blizu mesta Neohori, a isto tako na severnoj strani do mesta Kaporema, u blizini manastira Flamourju. Najvislji vrh je na severnoj strani I na visini od 1624m.( vrh Pourianos Stavros). Sledeci nizi vrhovi su: Kotroni 1550m. Pliasidi 1547m. Aidonaki 1537m. Agriolefkes 1471m. Dramala 1455m. Shitzurali 1450m. Golgothas 1415m. Lagonika 1300m.

Na planini Pilion mozete naici na mnogobrojne prirodne izvore planinske vode. Neke od poznatih su Kaliakoudas I Lagonikas. Ukupan broj prirodnih izvora je 70. Pored njih postoje I mnogobrojni vodopadi, kao sto je primer Lagonika, zatim Vrihona, Kaliakoudas, kao I jedan od vecih I sa jakim padom, pod nazivom Feluka. U zimskim periodima kolicina I jacina vodopada je mnogo veca u odnosu na letnje periode.

Prateci planinske staze,zapazamo retke vrste flore I faune(biljni I zivotinjski svet). Oko 1500 razlicitih vrsta biljaka, I oko 14 razlicitih vrsta stanista koje su unistene. Planina Pilion je danas pod zastitom drzave, po upustvima 92/43 I 79/409 Evropske Zajednice.  E U je dodelila I ustupila mesto poznatoj mrezi NATURA 2000, sa kodom GR 1430001.

 

 

 

 

U knjizi “ Crvena knjiga biljaka u Grckoj”, nalaze se mnoge vrste biljaka ( Campanula, Incurva, Lesquereuxia syriaca, Soldanella pelia, itd. Upisano je ukupno oko 38 nadjenih nesvakidasnjih vrsta biljaka.

Penjajuci se prema najvisljem vrhu planine, naici cete na mnogobrojne bukove sume, a na severnoj strani pronaci cete makedonsku vrstu jelke. Ispod gustih suma,nailazimo na zonu pod kestenima. Na trgovima u mnogim naseljima, zadivicete se platanima,starim vise stotina godina. Zaista zadivljujuci prirodni spomenici lepote!

Otprilike oko 24 udruzenih sela na Pilionu (za vreme Turske vladavine), stvorili su u to doba veliku trgovinsku opstinu u mestu Zagora, zajedno I njenu trgovinsku luku, u mestu Horefto.

Na planini Pilion, na njenoj najnizoj nadmorskoj visini, nailazimo na duge plantaze  pod maslinama, na istocnoj strani I srednjoj nadmorskoj visini susrecemo plantaze jabuka,dok je na najvecoj visini proizvodnja krompira.

U svim godisnjim periodima Pilion zadrzava svoju posebnu I jedinstvenu lepotu koja tokom cele godine privlaci goste I posetioce u obilazak I opustanje!

Obilazak planine pilion dzipom 4*4
Dozivite osecaj potpune slobode, dodjite u dodir sa prirodom, upozanjte I vidite mesta koja su nepristupacna za obilazak. Krenite sa vrha planine Pilion, zadivljeni panoramskim prizorom na Egejsko more I Pagasitski zaliv. Naici cete na mnoga tradicionalna sela, gde mestani neumorno rade I pripremaju drva, za potrebe jake zime. Mozete obici I velika jezera Karla I Veneto, koja se nalaze na juzno-istocnoj strani. Obilazeci planinu (dzipom , biciklom ), upoznacete mnogobrojna istorijska mesta, spomenike, brojne mostove, pecine, kao I mnoge prirodne lepote plaza I okoline. Upoznacete prirodu u pravoj njenoj prirodnoj lepoti!

Znacajna obilazna mesta: dzipom 4*4 (Off Road 4*4) Ili biciklizam
1. Horefto – Analipsi – Pouri – Vrios – Palja Mitzela
2. Horefto – Taksiarhes – Makrirahi
3. Agriolefkes – Dasikos – Agija Marina – Pouri – Analipsi – Horefto
4. Hanja – Agios Ilijas – Athovas – Horefto
5. Zagora – Pardalu
6. Rasova – Zagora – Pouri – Agija Marina
7. Pouri - Vrios
8. Pouri – Flabouri – Ano Kerasija – Melisjatika – Volos
Pozeljno je da obidjete I stari sanatorijum, rudnik uglja, kao I ski-centar koji ima panoramski pogled na Egej I Pagasitski zaliv.
Seoski Turizam
Uzivajte u prirodnoj perfekciji netaknute prirode, upoznajte FLORU I FAUNU na planini Pilion, kao I mnoga druga razgledanja, koja organizuje nas hotel Flamingo. Uporedno, upoznacete morke zalive I mnogobrojne plaze, rajske lepote.

Moci cete da vidite I uzivate u domacim kulturnim zbivanjima, kao sto su: narodne folklorne igre, koncerti, festivali, umetnicke izlozbe, sabori, kao I mnoga druga desavanja, koja se redovno organizuju u toku letnjih perioda.

U dogovoru sa vama, mozemo obici I lokalne radionice za proizvodnju testenina, cak I da ucestvujemo u njihovoj proizvodnji, zajedno sa zenama, koje su u tom udruzenju.

Na isti takav nacin, mozemo da obidjemo I neki od vinarskih podruma, odakle mozemo da kupimo domacu rakiju- cipuro, uzo ili vino. Postoje I mnogobrojni mlinovi za proizvodnju maslinovog ulja.

Zanimljivo je videti najvecu zemljoradnicku zadrugu za otkup jabuka na Balkanu, u mestu Zagora. Njihovo uzgajanje, berba I otkup je pod zasticenim imenom I poreklom. Velika poljoprivredna gazdinstva, mogu da odobre I prikupljanje jabuka I zainteresovanim gostima, u periodu od Septembra do Oktobra.

Sledeca interesantna stvar je tradicionalna hrana, gde mozete I vi da isprobate pripremanje, sa domacim bioloskim proizvodima, koje mi dobavljamo.

Za ljubitelje cveca, mozemo obici mesto Makrirahi, poznato kao najveci proizvodjac cveca.

Na kraju, mozemo obici jedno seosko gazdinstvo, odakle cemo pribaviti sveze mleko I jaja.

Jahanje na Pilionu
Za vreme vaseg odmora na Pilionu, imate priliku da krenete na jahanje I obilazak okolnih sela. Na takav nacin, pruza vam se prilika da obidjete mnoge tradicionalne gradjevine, slikovita mesta i proci starim kamenim puteljcima.
Mozemo vam mi odrediti staze vaseg kretanja I poznata odredista, ali isto tako I vi sami mozete odrediti pravac vaseg kretanja, sva ona mesta koja vas interesuju.
Tradicionalni Pilioritski Recepti

Domace meso, pikantne kobasice, kao I sveza morska riba, prijatan su poziv da dodjete u Horefto! Posebno uzivanje u hrani, pored ukusne nacionalne seoske kuhinje, daju I lokalna vina, cipuro (rakija), uzo. Sa zestokim picem sluzi se raznovrsno” meze”(Mesane salate).

U zavisnosti od vasih zelja, zajedno I u saradnji sa vama, mozemo za Vas da rezervisemo mesto u nekoj tradicionalnoj, Pilioritskoj taverni u blizini. Na taj nacin upoznacete mnoge tajne domace kuhinje!

ISTORIJA PILIONA

Pilion je poznat jos iz davnih vremena kao “ terapijska planina “. Razlog za to su mnoge vrste lekovitih bilja, koje rastu u mnogim krajevima na Pilionu.


ISTORIJA PILIONA pocinje otprilike zajedno sa stvaranjem Jasona oko 300p.n.e. i kraljem Makedonije, Dimitrija Poliokrita. Dimitriada (period nazvan u to vreme), je postojala kao centar Magneta (naroda), I uspela je da prezivi mnoge napade od strane: Turaka, Gota, Slava, Bugara I Franga.


Za vreme VIZANTIJSKOG PERIODA, ne zapazamo mnoga ratovanja I borbe na Pilionu ( jer nisu postojali veliki gradovi u to vreme). Glavni centar ratovanja bila je veca oblast Tesalije I njeni gradovi napadnuti od strane plemena Gota (396p.n.e.),a zatim I Una (539-540p.n.e.).


Kada je grad Konstantinupolj 1204.g. usao u ruke stavrofora,tada je I njihov vodja osvojio I Tesaliju, zajedno sa Pilionom. 1222g Despot Ipeiros Teodor, oslobodio je okolinu. Posle toga Tesalija je usla u Tursko ropstvo.


U vreme Grcke revolucije, poznati svestenik tada, Antimos Gazis sa Piliona, pripremio je celokupnu oblast za borbu I oslobodjenje od Turaka. Pilion je ucesnik u Grckoj revoluciji, zajedno sa kapetanom Kirijako Basdeki, kao jednim od vodje. 7. Maja 1821g. svi pase iz okoline, ugusili su revolucionarni pokret, borbom I krvlju, na Pilionu.

To je bio prvi pokusaj za oslobodjenje. Drugi pokusaj je bio Marta 1854g.koji se I ovog puta zavrsio sudbonosno.
Na kraju, Pilion je postao oslobodjen tek 2.Novembra 1881 g. od strane pokreta I podrske stranih sila-Engleza.


Od 1830g. veci broj naroda sa Piliona, poceo je da se preseljava I spusta nize sa planine prema primorju, I stvara nova naseljena mesta. Vrlo cesto, ta naseljena mesta, postajala su centar I meta pirata, tako da su stanovnici bili ponovo primoravani da se sele I penju vislje na planinu. Pozeljna mesta su bila u blizini manastira.


Zakljucno sa mnogim navedenim nacinima preseljavanja stanovnistva na Pilionu, stvorena su I mnoga mesta za stanovanje, koja su I danas jedna od najvecih I vredna paznje. To su izmedju ostalih Zagora I Horefto.


Prvo I znacajno jezgro za naseljavanje I stvaranje danasnjeg mesta Zagore, bio je manastir Preobrazenja Gospodnjeg ( Metamorfosi tu Sotiriju ).


Manastir je osnovan oko 1160g.n.e. Bio je obdaren mnogim bogatstvom, a imao je takodje I dosta monaha. Nazalost , unisten je vatrom, koja ga je iznenada zahvatila avgusta 1887g. Oko manastira tada,stvoreno je prvo naseljeno mesto, koje se kasnije postepeno prosiravalo. Stvorene su I lokacije Sv.Djordja, Sv. Kiriaki I Sv.Paraskeve.


U novoj Zagori, pocela je da se ubrzano razvija poljoprivreda, trgovina, Hriscanski duh. Tako I na taj nacin je okolina pocela da cveta.
Primeri ovakvog napretka bile su bogate I visoko sagradjene kuce I vile, mnogi spomenici, kao I bogatstvo crkvenih tradicija I obicaja.


Medju znacajnim spomenicima u Zagori na prvom mestu je muzej- nekadasnja skola Rige Ferea, od koje je sacuvan jedan deo, I koji se nalazi na samom ulasku u Horefto. Veruje se da je to bio internat za prenociste ucenika stare skole.


Drugi izvori nalaza I napredka Zagore je nasledje 1200 vrsta starih izdanja knjiga, kodeksa I rukopisa nadjenih u staroj biblioteci Zagore. Mnoge od njih su poklon Patrijarha Kalinika Γ, I. Pringa, brace iz porodice Lapata I Volta.

Takodje oko 13.500 vrsta knjiga poklonili su biblioteci braca Konstantinos I Apostolos Konstantinidis, braca Aleksandros I Konstantinos Kasaveti, Teod. Afendulis, pesnik Konstantinos Tsangaradas, I mnogi drugi.


Sledeci primer razvoja Zagore I mesta Horefto je njihovo posedovanje jezgra za proizvodnju svile (25.000-30.000t.godisnje) I njihovog izvoza u Englesku, Dalmaciju, Nemacku I druge zemlje Evrope. Velike su I proizvodnje vune, koja se preradjuje I dovozi I iz drugih krajeva Grcke.

Tako na primer : Livadija je davala Zagori svoju skoro celokupnu godisnju proizvodju. Na taj nacin je Zagora zajedno sa lokalnom proizvodnjom I otkupljivanom vunom, bila jedinstvena u proizvodnji vune, pod nazivom “Nekadasnjoj Zagori”.


Za izvoz mnogih proizvoda sa Piliona, zasluzni su I trgovacki brodovi Zagore, koji su sa polazne luke iz Horefta, prevozili proizvode u mnoge druge vece gradove I luke Evrope, Konstantinupolja I Zmirne (Turska).


Tako su na zapadnoj strani Piliona glavna mesta od velike vaznosti I energicnog centra za trgovinu bile Zagora I Horefto.
Sto se tice mladjeg istorijskog perioda posebno je navesti da je 27. Oktobra 1916g. 199 mestana Zagore osnovalo zadrugu poznatu kao “ Otkupna stanica poljoprivrednih proizvoda Zagore”. Glavni otkup tada je bio krompir I lesnjaci.


Oko sredine sezdesetih godina pocinje proizvodnja jabuka pod nazivom Starkin Delises.Od tada pocinje jos brzi napredak Zadruge , tako da je 1980g. dozivela najveci nivo sa otkupom jabuka koje su presle sumu od 10.000-15.000tona na godisnjem nivou. Pored jabuka uporedno otkupljuju se I kruske, kivi, kesten, masline I dr.


Danas Zagora I Horefto pruzaju znacajne tradicionalne, kulturne, poljoprivredne I druge vrednosti. Odrzavanje raznih vrsta manifestavija u znak davne proslosti istorije I tradicije, kao I blagi I umereni razvoj turizma glavna su slika danasnjeg Piliona.


Isticajuci tako I prirodnu lepotu predela I okoline, zajedno sa prelepim plazama u tom kraju, dolazimo I do jedne od najlepsih plaza na Pilionu pod nazivom HOREFTO. Pilion spaja istoriju I legendu, divlji I pitomi mir, proslost sa sadasnjicom I ostavlja na posetioce utisak pravog raja.

Plaže na Pilionu

Plaze na Pilionu su poznate po prirodno cistom moru i mirnom okolinom. Istovremeno, lepota plaza, zajedno sa zelenilom planine I morem, predstavlja fantastican spoj.


Panoramski izgled Piliona je jedan veliki, izduzeni planinski venac u Egejskom moru, koga sa cele istocne strane Egejskog mora okruzuju predivne I mnogobrojne prirodne plaze.


Ovde cete naci mirna mesta, mnoge zalive, duge I prelepe pescane plaze, sa neverovatno cistim morem, prepunim turista preko leta.

Prelepe plaze pruzaju prijatno kupanje u cistoj, tirkiznoj boji mora, neograniceno suncanje na umerenoj temperaturi I svezini planinskih suma.

Postoje mnoga mesta idealna za ribolov, ronjenje, kao I mnoge druge sportske aktivnosti, koje se svake godine organizuju na mnogim poznatim plazama na Pilionu.

Horefto

Jedna od najlepsih plaza na planini Pilion, na razdaljini od nekoliko metara od naseg hotela!

Horefto je jedna od najlepsih I najstarijijih plaza na planini Pilion.

Po mitologiji mesto Horefto kao I njegova sira okolina, bila je letnja rezidencija Bogova sa Olimpa, a takodje I zemlja Kentavra.

Ovde na plazama Piliona, kralj Pilej se zaljubio I ozenio Mitskom Boginjom Nimfom Tetidom (Kazu da je ona cak I zivela u ovom kraju).

U mladjoj istoriji na Pilionu, iz mesta Horefto, isplovljavali su Zagorinski brodovi preko Egejskog mora, prevozeci domace proizvode, u mnoge zemlje Evrope, Konstantinupolja I Zmirne.

Neke od osnovnih karakteristika plaze u Horeftu, koje je cine voljenom od strane mnogih posetilaca, jesu sledece navedene karakteristike: kristalno cisto more, peskovita I duga 2km. plaza, mir I lepota prirode pored mora.

Na plazi u mestu Horefto mozete da nadjete : hotele, sobe za izdavanje, restorane, kafice, taverne, brzu hranu I palacinke, pekaru, mini-market, takodje, I apoteku na blizoj relaciji. Sve usluge koje pruzaju razne delatnosti, spremne su da zadovolje sve posetioce, tokom cele letnje sezone.

Takodje ovde mozete da uzivate u mnogim kulturnim atrakcijama I vidite mnoga interesantna mesta.

Plaza u mestu Horefto poseduje mnogo Pilioritskih karakteristika. Posetioci ce moci da imaju sve savremene nacine usluga poslovanja hotela, upoznavanje sa tradicijom okoline I susret sa prirodom. Pilon zajedno sa lepotom netaknute prirode I  prelepim plazama, ispunjava sve vase zelje!

Ocekujemo Vas!

Ostvarite Svoje Snove Zajedno Sa Nama!

Plaza Sv. Saranda na Pilionu

Jugoistocno od mesta Horefto I na samo 15.min.od hotela, prolazeci putem pored luke na kraju mesta, I prateci put pored mora, posle nekoliko krivina uz uzvisenje, naici cete na malu tabelu-putokaz .

Na nekoliko stotina metara levo, kroz maslinjake nize od puta, spusticete se na predivnu zlatnu plazu. Plaza se sastoji iz dva dela. Veoma je duga, peskovita I zadivljujuce slikovita. Sredisnji deo ima stene I na njima veliku kamenu skulpturu zene sa detetom u narucju.

Na samom kraju drugog dela, nalazi se visoki greben u moru, pod nazivom “kalogeros” (u prevodu monah), koji privlaci mnoge posetioce da sa njegove visine skacu u vodu.


Jedna mala taverna na sredini, veliki beach bar u drugom delu plaze sa suncobranima I lezaljkama.


Plaza Agiji Saranda je pravi raj na moru, zajedno sa tamnom, kristalno cistom vodom I dugim celodnevnim provodom, uz muziku u beach baru. Postoji mogucnost dostupa I kolima do nje.


Predlazemo vam da je vidite, sigurno necete zazaliti kada je budete videli!

SVETI JOVAN PLAZA PILION

Sveti Jovan je poznato mesto I plaza na istocnoj strani Piliona. Crvenilo krovova ,prostranih I visokih kuca, plavetnilo Egejskog mora I prostrane zelene sume u okolini, stvaraju sliku jednog naslikanog predela.

Plaza je preduga, bela I sljunkovita, a u samom mestu postoje 3 velike plaze. Preko leta plaza Svetog Jovana je prepuna turista I puna zivota sve do kasno u noc.

Postoje mnoga razlicita mesta za provod, kao I mnogo hotela.

Sa sedistem u hotelu Flamingo, obidjite plazu Svetog Jovana, I upoznajte ovaj kraj, zajedno sa njegovom okolinom.

PLAZA PAPA NERO PILION

Pescana plaza Piliona, juznoistocno od hotela Flamingo. Zelenilo planine, zajedno sa plavetnilom mora, stvaraju jednu idilicnu sliku.

Na plazi Papa Nero, naci cete mnoge taverne, poznate po ponudama raznovrsnog meze-a, koje se sluzi sa tsipurom (domacom rakijom).

Mnoge taverne pruzaju morske specijalitete i svezu ribu, tako da postoje vise mogucnosti I mesta gde mozete rucati.

Plavetnilo mora I duga plaza Papa Nero, ostavice vrlo lepe utiske na vas.

DAMOUHARI PILION

Jedna mala ribarska luka na kojoj cete moci da vidite staro, napusteno kameno naselje I Vizantijsku tvrdjavu.

Prosetajte kamenim puteljcima izmedju redova starih kuca, I produzite putanjom koja spaja Damouhari sa okolnim plazama.

Plaza u ribarskom selu Damouhari je divlja, sljunkovita, bela I jako svetla. Voda ima tamno tirkiznu boju I more je duboko. Tamo cete naci taverne, kafice I restorane.

Ne zaboravite a da ne obidjete crkvu Sv. Nikole, poznate po jedinstvenim freskama.

Damouhari na Pilionu ostavlja nedozivljenu lepotu I zadovoljstvo posetiocima koji ga obilaze.

MILOPOTAMOS PILION

Milopotamos na Pilionu je jedna predivno lepa I slikovita plaza, I nalazi se na relativno kracoj udaljenosti od hotela Flamingo.

Plaza u Milopotamosu je sljunkovita, a na mnogim mestima I peskovita.

Sastavljena je iz dva dela, ciju sredinu preseca jedna velika stena koja ulazi u more.

Na sredini stene postoji jedan veliki polukruzni prolaz, koji spaja drugi deo plaze.

Postoji beach bar na plazi, koji je smesten gotovo u samoj steni.

Ovde cete moci da se opustite, odmorite, utolite zedj, uzivate u prelepom pogledu na Egejsko more I daleki horizont.

PLAZE NA PILIONU

Plaze na Pilionu su poznate po prirodno cistom moru i mirnom okolinom.

Istovremeno, lepota plaza, zajedno sa zelenilom planine I morem, predstavlja fantastican spoj.

Panoramski izgled Piliona je jedan veliki, izduzeni planinski venac u Egejskom moru, koga sa cele istocne strane Egejskog mora okruzuju predivne I mnogobrojne prirodne plaze.

Ovde cete naci mirna mesta, mnoge zalive, duge I prelepe pescane plaze, sa neverovatno cistim morem, prepunim turista preko leta.

Prelepe plaze pruzaju prijatno kupanje u cistoj, tirkiznoj boji mora, neograniceno suncanje na umerenoj temperaturi I svezini planinskih suma.

Postoje mnoga mesta idealna za ribolov, ronjenje, kao I mnoge druge sportske aktivnosti, koje se svake godine organizuju na mnogim poznatim plazama na Pilionu.

Pored poznatih plaza na Pilionu, postoje I mnoge skrivene plaze rajske lepote, koje nisu tako poznate, a u stvari su prava lepota netaknute prirode.

Ostavite nas da vas odvedemo do njih I upoznamo vas sa mnogim nepoznatim I skrivenim lepotama okoline...

1. Plaza Horefto Pilion
2. Plaza Agiji Saranda- Pilion
3. Plaza Agios Ioannis
4. Plaza Papa Nero
5. Plaza Damuhari
6. Plaza Milopotamos
7. Plaza Parasena- Pilion
8. Plaza Tourku- Pilion
9. Plaza Analipsi- Pilion
10. Plaza Elitsa- Pilion
11. Plaza Vrios- Pilion
12. Plaza Kolokitaki- Pilion
13. Plaza Kerassorema- Pilion
14. Plaza Limnionas- Pilion
15. Plaza Agios Nikolaos- Pilion
16. Plaza Kuluri- Pilion


Offers
ESPA
ESPA
ESPA