Dolazak
Odlazak
Sobe
Odrasli
Deca

Aktivnosti

Svakodnevna krstarenja do Skiatosa, Skopelosa, Alonisosa

Planina Pilion

RETKA VRSTA BILJAKA, CVECA, LEKOVITOG BILJA I MNOGOBROJNE IZLETNICKE STAZE, ZAJEDNO U JEDNOM VISEBOJNOM SKLADU, SACINJAVAJU MAGICNE PREDELE PLANINE PILION!

Planina Pilon je bila poznata jos iz davnih vremena kao mesto prepuno lekovitim biljem I retkim vrstama cveca. U staro Grcko vreme mitologije, planina se smatrala kao letnja rezidencija Bogova sa Olimpa, kao I zemlja Kentavrosa. Na padinama tadasnje planine, vencavali su se Bogovi I poznati kraljevi (Kralj Pileas sa Boginjom Tetidom), odrzavana su dugogodisnja takmicenja u vestinama I lepoti izmedju Boginja (Ire, Athine I Afrodite). Postojala je I prva skrivena skola Rige Ferea,koja je maksimalno doprinela revoluciji protiv Turaka 1821.god.

Planina Pilion proteze se od severno-zapadne strane prema juzno-istocnoj, u duzini od  44 km. I sirini oko 10 km na jugu I 25km.na severnoj strani.

Njena juzna granica dospeva do mesta Platanorema, blizu mesta Neohori, a isto tako na severnoj strani do mesta Kaporema, u blizini manastira Flamourju. Najvislji vrh je na severnoj strani I na visini od 1624m.( vrh Pourianos Stavros). Sledeci nizi vrhovi su: Kotroni 1550m. Pliasidi 1547m. Aidonaki 1537m. Agriolefkes 1471m. Dramala 1455m. Shitzurali 1450m. Golgothas 1415m. Lagonika 1300m.

Na planini Pilion mozete naici na mnogobrojne prirodne izvore planinske vode. Neke od poznatih su Kaliakoudas I Lagonikas. Ukupan broj prirodnih izvora je 70. Pored njih postoje I mnogobrojni vodopadi, kao sto je primer Lagonika, zatim Vrihona, Kaliakoudas, kao I jedan od vecih I sa jakim padom, pod nazivom Feluka. U zimskim periodima kolicina I jacina vodopada je mnogo veca u odnosu na letnje periode.

Prateci planinske staze,zapazamo retke vrste flore I faune(biljni I zivotinjski svet). Oko 1500 razlicitih vrsta biljaka, I oko 14 razlicitih vrsta stanista koje su unistene. Planina Pilion je danas pod zastitom drzave, po upustvima 92/43 I 79/409 Evropske Zajednice.  E U je dodelila I ustupila mesto poznatoj mrezi NATURA 2000, sa kodom GR 1430001.

 

 

 

 

U knjizi “ Crvena knjiga biljaka u Grckoj”, nalaze se mnoge vrste biljaka ( Campanula, Incurva, Lesquereuxia syriaca, Soldanella pelia, itd. Upisano je ukupno oko 38 nadjenih nesvakidasnjih vrsta biljaka.

Penjajuci se prema najvisljem vrhu planine, naici cete na mnogobrojne bukove sume, a na severnoj strani pronaci cete makedonsku vrstu jelke. Ispod gustih suma,nailazimo na zonu pod kestenima. Na trgovima u mnogim naseljima, zadivicete se platanima,starim vise stotina godina. Zaista zadivljujuci prirodni spomenici lepote!

Otprilike oko 24 udruzenih sela na Pilionu (za vreme Turske vladavine), stvorili su u to doba veliku trgovinsku opstinu u mestu Zagora, zajedno I njenu trgovinsku luku, u mestu Horefto.

Na planini Pilion, na njenoj najnizoj nadmorskoj visini, nailazimo na duge plantaze  pod maslinama, na istocnoj strani I srednjoj nadmorskoj visini susrecemo plantaze jabuka,dok je na najvecoj visini proizvodnja krompira.

U svim godisnjim periodima Pilion zadrzava svoju posebnu I jedinstvenu lepotu koja tokom cele godine privlaci goste I posetioce u obilazak I opustanje!

Obilazak planine pilion dzipom 4*4

Dozivite osecaj potpune slobode, dodjite u dodir sa prirodom, upozanjte I vidite mesta koja su nepristupacna za obilazak. Krenite sa vrha planine Pilion, zadivljeni panoramskim prizorom na Egejsko more I Pagasitski zaliv. Naici cete na mnoga tradicionalna sela, gde mestani neumorno rade I pripremaju drva, za potrebe jake zime. Mozete obici I velika jezera Karla I Veneto, koja se nalaze na juzno-istocnoj strani. Obilazeci planinu (dzipom , biciklom ), upoznacete mnogobrojna istorijska mesta, spomenike, brojne mostove, pecine, kao I mnoge prirodne lepote plaza I okoline. Upoznacete prirodu u pravoj njenoj prirodnoj lepoti!

Znacajna obilazna mesta: dzipom 4*4 (Off Road 4*4) Ili biciklizam
1. Horefto – Analipsi – Pouri – Vrios – Palja Mitzela
2. Horefto – Taksiarhes – Makrirahi
3. Agriolefkes – Dasikos – Agija Marina – Pouri – Analipsi – Horefto
4. Hanja – Agios Ilijas – Athovas – Horefto
5. Zagora – Pardalu
6. Rasova – Zagora – Pouri – Agija Marina
7. Pouri - Vrios
8. Pouri – Flabouri – Ano Kerasija – Melisjatika – Volos
Pozeljno je da obidjete I stari sanatorijum, rudnik uglja, kao I ski-centar koji ima panoramski pogled na Egej I Pagasitski zaliv.
Seoski Turizam
Uzivajte u prirodnoj perfekciji netaknute prirode, upoznajte FLORU I FAUNU na planini Pilion, kao I mnoga druga razgledanja, koja organizuje nas hotel Flamingo. Uporedno, upoznacete morke zalive I mnogobrojne plaze, rajske lepote.

Moci cete da vidite I uzivate u domacim kulturnim zbivanjima, kao sto su: narodne folklorne igre, koncerti, festivali, umetnicke izlozbe, sabori, kao I mnoga druga desavanja, koja se redovno organizuju u toku letnjih perioda.

U dogovoru sa vama, mozemo obici I lokalne radionice za proizvodnju testenina, cak I da ucestvujemo u njihovoj proizvodnji, zajedno sa zenama, koje su u tom udruzenju.

Na isti takav nacin, mozemo da obidjemo I neki od vinarskih podruma, odakle mozemo da kupimo domacu rakiju- cipuro, uzo ili vino. Postoje I mnogobrojni mlinovi za proizvodnju maslinovog ulja.

Zanimljivo je videti najvecu zemljoradnicku zadrugu za otkup jabuka na Balkanu, u mestu Zagora. Njihovo uzgajanje, berba I otkup je pod zasticenim imenom I poreklom. Velika poljoprivredna gazdinstva, mogu da odobre I prikupljanje jabuka I zainteresovanim gostima, u periodu od Septembra do Oktobra.

Sledeca interesantna stvar je tradicionalna hrana, gde mozete I vi da isprobate pripremanje, sa domacim bioloskim proizvodima, koje mi dobavljamo.

Za ljubitelje cveca, mozemo obici mesto Makrirahi, poznato kao najveci proizvodjac cveca.

Na kraju, mozemo obici jedno seosko gazdinstvo, odakle cemo pribaviti sveze mleko I jaja.

Jahanje na Pilionu
Za vreme vaseg odmora na Pilionu, imate priliku da krenete na jahanje I obilazak okolnih sela. Na takav nacin, pruza vam se prilika da obidjete mnoge tradicionalne gradjevine, slikovita mesta i proci starim kamenim puteljcima.
Mozemo vam mi odrediti staze vaseg kretanja I poznata odredista, ali isto tako I vi sami mozete odrediti pravac vaseg kretanja, sva ona mesta koja vas interesuju.
Tradicionalni Pilioritski Recepti

Domace meso, pikantne kobasice, kao I sveza morska riba, prijatan su poziv da dodjete u Horefto! Posebno uzivanje u hrani, pored ukusne nacionalne seoske kuhinje, daju I lokalna vina, cipuro (rakija), uzo. Sa zestokim picem sluzi se raznovrsno” meze”(Mesane salate).

U zavisnosti od vasih zelja, zajedno I u saradnji sa vama, mozemo za Vas da rezervisemo mesto u nekoj tradicionalnoj, Pilioritskoj taverni u blizini. Na taj nacin upoznacete mnoge tajne domace kuhinje!